Ihmetyttää keskustan kiire saada valita uusi kaupunginjohtaja 24.5 eli viikkoa (seitsemää päivää) ennen kuin uusi valtuusto aloittaa toimintansa 1.6. Näin meneteltäessä vanha valtuusto ei työskentele päivääkään uuden kaupunginjohtajan kanssa. Itse asiassa ei tuntiakaan niin, että kaupungin johtajan vaali olisi lainvoimainen.
Mitenkäs käy, jos valinnasta tulee oikaisuvaatimus tai jopa valitus hallinto-oikeuteen. Uusi valtuusto joutuu ottamaan kantaa henkilövaaliin, jota se ei ole tehnyt. Tämä pelottaa ainakin minua, sillä Kiuruvedellä virkavaaleissa on usein ollut keskustan jäsenkirjaehdokas ja joku muu pätevämpi ehdokas vastakkain mm. rakennusmestarin, kiinteistöpäällikön, teknisen johtajan, hallintojohtajan ja joskus aikaisemmin rehtoreiden valinnassa. Osassa näissä on valitettu hallinto-oikeuteen asti ja kaupunki on jopa hävinnyt juttuja.Kaikille näille tapauksille yhteistä on se, että on valittu tai yritetty valita keskustapuolueen jäsenkirjan omaava henkilö.
Luulen nytkin, että keskusta haluaa valita kaupunginjohtajan nyt jäsenkirjapätevyydellä, kun heillä on yksinkertainen enemmistö. Uuden valtuuston voimasuhteistahan ei vielä tiedetä mitään.
Muita perusteita en kiireelle näe, sillä Jarmo jää eläkkeelle maaliskuun lopussa 2022 ja valintaprosessi olisi voinut olla seuraavanlainen: kesäkuussa valitaan haastateltavat, heinäkuussa haastatellaan ja hallitus esittää pätevintä valittavaksi uudeksi kaupunginjohtajaksi. Lisäksi valtuusto aikaistaisi syysistuntokauden alkavaksi ensimmäisen kokouksen osalta heinäkuussa, jolloin vahvistettaisiin kaupunginjohtajan valinta. Tällöin valitusajan jälkeen valittu voisi aloittaa työt syyskuun alussa. Siis kuukautta myöhemmin, kuin nyt on esitetty. Toisekseen; miksi pitää olla kaksi kaupunginjohtajaa nostamassa palkkaa noin pitkän ajan, eikö lyhyempi aika riitä?
Valtuustossa esitettiin myös kysymys, miksi mallastamo sijoittui Iisalmeen eikä Kiuruvedelle, niin kuin lehtitietojen mukaan on ollut tarkoitus? Tässäkin asiassa on keskustajohtoisuus tai johtamattomuus keskiössä.
Yrityskiinteistöjen hallituksen puheenjohtaja Eero Kyllönen (kesk) toi syksyllä esille sen, että Lumolaan olisi tulossa uusi yritys. Seuraava tieto oli Iisalmen Sanomissa, että mallastamo sijoittuu Iisalmeen. Heti seuraavassa hallituksen kokouksessa kysyin, miksi mallastamo siirtyi Iisalmeen? Vastaus oli, että ELY-keskuksen vaatimuksesta. Kysyin, miksi ei neuvoteltu ongelmista ELY:n kanssa? Vastaus oli, että ei ollut aikaa ja nyt on myöhäistä.
Tässä paljastuvat koko valtuustokauden ongelmat, kun kaikki ykköspaikat ovat keskustapuolueen hallussa ja kaupunkia johdetaan lukion lukujärjestyksen mukaan. Jos otetaan vastaan ykköspuheenjohtajuus, pitää asettaa kaupungin tarpeet etusijalle, eikä omia mieltymyksiä, ja jos ei ennätä hoitaa kaikkea, pitää jakaa tehtävät muiden kesken, eikä pikkutarkasti valvoa reviiriään ja loukkaantua, jos joku astuu sille.
Tällaisissa tapauksissa pitää lähteä porukalla selvittämään asiat heti, kun ongelmat ilmaantuvat, eikä salata niitä.
Olisin ollut valmis antamaan kokemukseni neuvotteluihin, jos olisi pyydetty. Olenhan ollut mukana ja jonkin verran vaikuttanutkin mm. terveyspalvelu Verson perustamiseen ja 10 000 euron peruspääoman kasvattamiseen seitsemäksi miljoonaksi kuntien hyväksi, VR:n terminaalin laajentamiseen ratapihalle ja 27-tien valaistuksen saamiseen Hingunniemeen saakka, kun neuvoteltiin 27-tien liikenneympyrästä, ja sen rahoituskin onnistuttiin muuttamaan suunnittelun 50 % ja toteutuksen 25 % valtionavustuksista suunnittelun 25 % avustukseksi ja 50 % toteutusavustukseksi, eli kunnalle voitollisempaan suuntaan.
Mallastamo-asiassa on vielä yksi kytkös: Mallastamolle suunnitelluissa tiloissa on ja olisi ollut keskustalaisen valtuutetun yritys.
Rauno Pikkarainen