Olen huolestuneena seurannut sitä, että sosiaalidemokraatit ovat hyväksymässä eläkeputken poistamista. Tätähän esittää voimakkaasti keskustan Matti Vanhanen.
Muistuttaisin Sanna Marinia, että hän tutkisi, mistä SDP:n kannatusromahdus johtui 2000-luvun alussa. Silloin Matti Vanhasen ensimmäinen hallitus esitti ja vei läpi varallisuusveron poistamisen. Hallituksessa oli silloin pääministeripuolueena keskusta, valtiovarainministeripuolueena SDP ja kolmantena RKP.
Surkuhupaisassa eduskuntakäsittelyssä valtiovarainministeri Eero Heinäluoma(SDP) esitteli ja kannatti veron poistoa. Samaan aikaan kokoomus hehkutti hallituksen rikkaita suosivan verouudistuksen etemisestä. Ei ihme, että sosiaalidemokraattien kannatus romahti, varsinkin kun varallisuusveron poiston tultua voimaan laskelmat, joiden mukaan päätös oli tehty, olivat virheelliset. Verotulojen menetys ei ollut kymmeniä miljoonia vuodessa, vaan satoja miljoonia euroja vuodessa, ja verotulojen menetykset jatkuvat edelleen.
Poliittisesti poisto oli kiistanalaisen. Vero poistettiin, koska Raimo Sailaksen vetämien työehtosopimusneuvotteluiden yhteydessä Vanhasen ykköshallitus oli tehnyt lupauksen työnantajille asiasta. ASIAA EI KUITENKAAN SOVITTU KOLMIKANTAISESTI.
Koplausta vastusti vasemmistoliitto, joka silloisen puheenjohtajansa suulla totesi valtiosihteeri Raimo Sailaksen ujuttaneen varallisuusveron poiston vuoden 2005 TUPO-sopimukseen. Esitys oli työntekijöille ”täydellinen yllätys”.
Pääministeri Marin; älä astu Matti Vanhasen asettamaan ansaan. Keskustasta ei ole milloinkaan tullut rakentavia ehdotuksia palkansaajalle.
Eläkeputken poisto voidaan torpata vasemmiston yhteistyöllä, pelkästään vasemmistoliiton voima ei riitä. Turvataan raskaan ja pitkän työuran tehneiden kunniakas eläkkeelle pääsy ja eläkkeen taso. EK:n ja porvaripuolueiden tarkoituskin taitaa olla, että työntekijät uransa lopussa joutuvat peruspäivärahalle, joka ei kartuta eläkettä. Näin eläkkeet jäävät pieniksi ja eläkerahastot riittävät johtoportaan lisäeläkkeisiin. Nämäkin rahat kerätään työntekijän selkänahasta. Jos eläkerahastot eivät riitä tuleviin eläkkeisiin, luodaan eläkekatto, jota ei voida lisäeläkkeilläkään ylittää.
Nuoretkin pääsevät paremmin työelämään kiinni, eivätkä syrjäydy kun ei luoda tulppaa työelämän loppupäähän.
Rauno Pikkarainen